Pneumokokkenvaccinatie

Oproep Pneumokokkenvaccinatie

In het najaar van 2023 krijgt iedereen die geboren is tussen 1-1-1957 en 31-12-1960 een uitnodiging van de huisarts voor een gratis pneumokokkenprik. Volwassenen worden gevaccineerd tegen de 23 meest voorkomende typen pneumokokken.

Iedereen die opgeroepen wordt voor een pneumokokkenvaccinatie komt ook in aanmerking voor de jaarlijkse griepprik. Op donderdagmiddag 26 oktober hebben wij een middag ingepland waarin u beide vaccins krijgt. Uiteraard heeft u de keuze of u 1 of beide vaccins wilt krijgen. U hoeft niet naar de jaarlijkse griepprikmiddag te komen. U ontvangt de oproep halverwege oktober.

Wat is een Pneumokok?

Een pneumokok is een bacterie. Iedereen kan de bacterie bij zich dragen zonder er ziek van te zijn. Door niezen en hoesten komt de bacterie in de lucht. Als andere mensen die kleine druppeltjes inademen, kunnen ze besmet raken. Maar ook door zoenen of iemand aanraken na hoesten of niezen, kun je besmet raken. Vooral jonge kinderen en oudere mensen met minder weerstand worden ziek door pneumokokken.
De meest voorkomende ziekte bij mensen van 60 jaar en ouder is een (ernstige) longontsteking. Andere veel voorkomende pneumokokkenziekten zijn hersenvliesontsteking en bloedvergiftiging. Jaarlijks worden 6.000 mensen van 60 jaar en ouder opgenomen met een ernstige pneumokokkenziekte. Hiervan overlijden 900 mensen.

Contact
  • 010-4772186
  • 010-4772186 toets 1